Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Ένα καταπληκτικό αφιέρωμα στο Supernatural!


Ένα επικό αφιέρωμα που έγινε για το Supernatural το 2010 αλλά αξίζει να το διαβάσετε. Σίγουρα θα μάθετε και πράγματα που ποτέ δεν ξέρατε για την σειρά. Πολλά ευχαριστώ στην Ελένη που μας το έστειλε και πολλά μπράβο που έκανε τον κόπο να μας το γράψει 
(Το βρήκα τυχαία σε ένα περιοδικό που είχα πάρει παλιά... Δεν είναι κάτι φοβερό , σε πολλά σημεία έχω την εντύπωση πως ξεφεύγει... Αλλά δεν μου ήταν κόπος να το περάσω στον υπολογιστή και να το στείλω)


Πηγή : περιοδικό mystery, τεύχος Φεβρουαρίου 2010.
Γράφει ο Γιώργος Ιωαννίδης:
Είμαι μεγάλος fun των τηλεοπτικών σειρών φαντασίας και χαίρομαι ιδιαίτερα που τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί μια πληθώρα εκπομπών που προκαλούν τόσο ενθουσιασμό, όπως έκανε κάποτε το The X-files. Αν παρακολουθείτε δε, το πρόγραμμα του τηλεοπτικού Sci-Fi, θα εντοπίσετε δεκάδες ακόμα σειρές με φανατικούς θαυμαστές και αληθινά ποιοτικό σενάριο.
Ίσως το πιο τρανταχτό παράδειγμα των τελευταίων ετών ήταν το remake Battlestar Galactica. Τι υπάρχει όμως πέρα αυτούς τους τίτλους; Είναι μήνες τώρα που πολλοί αναγνώστες του περιοδικού ζητούν επανειλημμένα να αφιερώσουμε ορισμένες σελίδες σε μια pop/cult σειρά, με τίτλο Supernatural.
Γνώριζα την εκπομπή πολύ πριν ακόμη φτάσει στους Ελληνικούς δέκτες, και ομολογώ πως έμεινα έκπληκτος από την αγάπη του κοινού. Κάτι ο δυναμισμός στους χαρακτήρες, κάτι η γοητευτική θεματική, κέρδισε εύκολα 3,8 εκατομμύρια θεατές στις ΗΠΑ και αρκετούς χιλιάδες Έλληνες στη χώρα μας!
Μετά λοιπόν από δική σας παράκληση, θα καταδυθούμε μαζί σήμερα στα παρασκήνια και αληθινά μυστήρια τουSupernatural.

Πέντε Χρόνια Απροσδόκητης Επιτυχίας
Θυμίζοντας αρκετά το Buffy : The Vampire Slayer (1997-2003), η υπόθεση του Supernatural  παρουσιάζει τις περιπέτειες δύο αγοριών, του Sam και Dean Winchester, που αναζητώντας τον χαμένο πατέρα τους, κυνηγάνε και εξοντώνουν αποτρόπαια μαγικά πλάσματα, δαίμονες, φαντάσματα, βρικόλακες και άλλα περίεργα όντα του σκότους.
Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλετε το Σεπτέμβριο του 2005, ενώ φέτος (είναι του 2010 το τεύχος παιδιά.) συμπληρώνει 5 χρόνια συνεχούς και -απροσδόκητα ακόμη και για τους ίδιους τους δημιουργούς της- πετυχημένης προβολής.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το τρέχον season 5 (που είναι ίσως το θεαματικότερο) θα είναι και το τελευταίο, όπου εξιστορείται η απελευθέρωση του Lucifer, η επερχόμενη Αποκάλυψη και φυσικά η νίκη των αδερφώνWinchester ενάντια στα δαιμονικά σχέδια.
Η αλήθεια είναι βέβαια, πως ο δημιουργός της σειράς Eric Kripke, έχει υπογράψει συμβόλαιο για 6η season (και 7ηπλέον..), μένει λοιπόν να δούμε αν θα το υλοποιήσει... Ποιος είναι όμως ο Kripke; Πως ξεκίνησε το Supernatural  και πόσο αληθινά υπερφυσικό είναι;

Ο Άνθρωπος που έγραψε το Supernatural
Ο Eric Kripke γεννήθηκε το 1974 στο Οχάιο της Αμερικής, υπήρξε μέλος της κολεγιακής <<μυστικής>> εταιρείας ΠΚΑ (ένας από τους δεκάδες πανεπιστημιακούς συλλόγους με ελευθεροτεκτονικές ρίζες) και είναι σήμερα σεναριογράφος, παραγωγός και σκηνοθέτης. Στο ενεργητικό του υπάρχουν σχετικά αδιάφορα project (όπως η αποτυχημένη, μόλις οχτώ επεισοδίων, σειρά Tarzan) και μια ενδιαφέρουσα ταινία, το θρίλερ Boogeyman  (2005).
Η επιτυχία της ταινίας (την οποία ακολούθησαν δυο ανάξιες αναφοράς συνέχειες) του άνοιξε το δρόμο για την τηλεόραση και την παραγωγή μιας νέας εβδομαδιαίας  σειράς μυστηρίου. Ο Kripke σχεδίαζε την υπόθεση τουSupernatural  για περισσότερο από δέκα χρόνια, καθώς από νεαρός ήταν ενθουσιώδης συλλέκτης ιστοριών urbanlegends.
Το αρχικό concept βέβαια ήταν διαφορετικό από αυτό που βλέπουμε σήμερα στις οθόνες μας. Η σειρά θα ακολουθούσε την πορεία ενός δημοσιογράφου του <<κίτρινου>> τύπου, που κυνηγώντας το θέμα της εβδομάδας, θα συναντούσε τέρατα και άλλα παράξενα φαινόμενα στις κωμοπόλεις της Αμερικής.
Η ιδέα αυτή δεν άρεσε στο κανάλι, και κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ο Kripke έβαλε στον πρωταγωνιστικό ρόλο τα δύο ορφανά αδέλφια, προσθέτοντας έτσι το στοιχείο του δράματος! Ταυτόχρονα, τονίστηκε το αίσθημα της οικογένειας και το feeling της αποστολής (quest), θέματα που είναι ιδιαίτερα αγαπητά στο τηλεοπτικό κοινό της Αμερικής.
Ακολουθώντας δε το παράδειγμα των σειρών της δεκαετίας του '80, The Dukes of Hazzard και Knight Rider, μπολιάστηκε το στοιχείο της αρρενωπής ανεξαρτησίας, και τα δυο αδέλφια έγιναν επαναστάτες του δρόμου, δυο περιθωριακοί υπερασπιστές της κοσμικής τάξης!
Με στυλ (μοναδική τους περιουσία, το αυτοκίνητο Chevrolet Impala του 1967) και πολύ ύφος (κατά βάση ερωτικό, θυμίζοντας τον James Din), οι αδερφοί Winchester περιπλανιούνται στην επαρχία (μακριά από την ψευδαίσθηση του έλεγχου που προσφέρει ο πολιτισμός της πόλης), για να συναντήσουν και ξορκίσουν το αυθεντικό κακό.
Η συνταγή είναι απλή, σχεδόν βγαλμένη από κόμικς. Και έχοντας δεχτεί ισχυρές τονωτικές δόσεις από την πλούσια γκάμα του παραφυσικού, o Kripke (μαζί με την  βοήθεια του John Shiban, γνωστό από τα X-Files δημιούργησε μια φρέσκια σειρά, που βλέπεται πραγματικά ευχάριστα! Πόσο αληθινός είναι όμως ο παράξενος κόσμος τουSupernatural;

Η Μυστική Καταγωγή των Winchesters
Λέγεται πως το Supernatural  πήρε τη σκυτάλη του Charmed (1998-2006), αντικαθιστώντας απλά το φύλο των πρωταγωνιστών. Και στις δυο σειρές όμως, η μαγεία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της όλης υπόθεσης.
Ας ξεκινήσω όμως από το ίδιο το όνομα των ηρώων μας. Προσέξατε ποτέ το επίθετο από τα δυο αδέρφια; Το όνομαWinchester είναι δανεισμένο από τη Sarah Winchester, την περίεργη εκείνη πλούσια χήρα που πιστεύοντας πως στο σπίτι της κατοικούν πνεύματα, μεγάλωνε την έπαυλη χτίζοντας διαρκώς περισσότερα δωμάτια.
Η κατασκευή αυτού του περίεργου λαβύρινθου -γνωστό με το όνομα Winchester Mystery House, στο San Jose της Καλιφόρνια- κράτησε 38 ολόκληρα χρόνια και αποτέλεσε την έμπνευση για ένα ακόμη κινηματογραφικό έργο, το RoseRed (2002).
Εξίσου αξιοσημείωτος είναι ο τόπος καταγωγής των Winchester. Σύμφωνα με το σενάριο, γεννήθηκαν στο Lawrenceτου Kansas. Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Διότι εκεί βρίσκεται η πόλη Stull, της οποίας το νεκροταφείο περιβάλλεται από ορισμένες απίστευτες φήμες, όπως το ότι είναι η πύλη για την κόλαση!
Και είναι γεγονός, πως στο σημείο αυτό έχουν σημειωθεί περίεργες αυτοκτονίες, θάνατοι, οπτασίες νεκρών και άλλα παράξενα γεγονότα. Τι συμβαίνει όμως με τους υπόλοιπους χαρακτήρες της σειράς; Ας ξεκινήσουμε από την αγγελική οικογένεια.

Οι Άγγελοι & οι Δαίμονες του Supernatural
Στη season 4, ο άγγελος Castiel φέρνει πίσω από την Κόλαση τον νεαρό Dean και στην συνέχεια βοηθάει τα αδέρφια στον αγώνα τους.
Όταν ο ηθοποιός Misha Collins πήγε στο δοκιμαστικό του ρόλου, είχε περάσει την προηγούμενη ημέρα διαβάζοντας την Αποκάλυψη  του Ιωάννη, έτσι ώστε να ενσαρκώσει σωστά το αποστασιοποιημένο και πομπώδες ύφος των βιβλικών αγγέλων. Υπάρχει όμως το όνομα του Castiel πουθενά στη χριστιανική γραμματεία;
Αν και θυμίζει έντονα τον Άγγελο της μελαγχολίας Cassiel, στην πραγματικότητα το Castiel είναι υπαρκτό όνομα και αναφέρεται στον αποκρυφισμό, ως ο άγγελος που αντιστοιχεί στην ημέρα Πέμπτη. Επίσης, είναι ο άγγελος που προστατεύει αυτούς που ταξιδεύουν -κάνοντας τον έτσι ιδανικό για το ρόλο του προστάτη των περιπλανώμενων αδερφών Winchester.
Εξίσου υπαρκτός φυσικά είναι ο άγγελος Uriel. Πρόκειται για τον αρχάγγελο της Λύτρωσης, που το όνομα του σημαίνει <<η φωτιά του Θεού>>. Για την παρουσία του γίνεται λόγος σε πολλά σημεία της Παλαιάς Διαθήκης, ενώ αξίζει να σημειώσω πως το σύμβολο του είναι η φλόγα πάνω σε μια ανοιχτή παλάμη.
Από την άλλη πλευρά, ο δαίμονας Azazel (θα τον θυμάστε ίσως από την πρώτη, δεύτερη και τέταρτη season) είναι από τους πλέον διάσημους στη δαιμονολογία. Η σχετική Παράδοση του αναθέτει το ρόλο του αρχηγού σε 200 έκπτωτους αγγέλους, ενώ ένας ισλαμικός θρύλος θέλει τον Azazel, τον πρώτο άγγελο που αντιτάχτηκε στην προσταγή του Θεού, να προσκυνήσουν όλοι οι άγγελοι τον Αδάμ. Όταν ο Azazel έφυγε από τον Παράδεισο -γράφουν οι Άραβες ποιητές- πήρε το όνομα Eblis, και η αληθινή του όψη είναι αυτή ενός πλάσματος με 7 κεφάλια φιδιού, 14 πρόσωπα και 12 φτερά!
Μια πιο ενδιαφέρουσα φιγούρα τώρα, είναι ο προσωπικός βασανιστής του Dean, όταν ο τελευταίος βρισκόταν παγιδευμένος στην Κόλαση. Ο δαίμονας Alastair δεν υπάρχει. Προσέξτε όμως, το όνομα αυτό υφίσταται. Είναι η σκοτσέζικη εκδοχή του δικού μας Αλέξανδρος.
Τότε από πού εμπνεύστηκε ο Kripke το όνομα αυτό; Μα φυσικά από το Alastor που, σύμφωνα με το EtymologicumMagnum (1150), ήταν ένα από τα επίθετα του Δία - Δίας ο εκδικητής. Μερικούς αιώνες αργότερα, το ίδιο αυτό όνομα θα δοθεί στους δαίμονες που καταβάλουν το σώμα των ανθρώπων και δεν μπορούν να διωχθούν παρά μόνο μέσω εξορκισμού!

Υπάρχουν Αληθινοί Κυνηγοί Δαιμόνων;
Αν και το βασικό theme στη πρώτη season του Supernatural  περιστρεφόταν περισσότερο γύρω από τη θεματική των αστικών θρύλων, οι τελευταίοι περίοδοι της σειράς επικεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά στον πόλεμο με τους δαίμονες.
Οι αδερφοί Winchester λοιπόν είναι κυνηγοί δαιμόνων. Υπάρχει όμως κάτι τέτοιο στο δικό μας <<πραγματικό>> κόσμο; Η απάντηση είναι, ναι και όχι! Ναι, γιατί υπάρχουν εκατοντάδες εξορκιστές και πνευματιστές που υποστηρίζουν πως μπορούν να διώχνουν τα δαιμόνια. Σίγουρα όχι με το τόσο εντυπωσιακό τρόπο όπως κάνουν οι Winchester, αλλά εξίσου αποτελεσματικό.
Η σχετική βιβλιογραφία είναι εξαιρετικά πλούσια πάνω σ' αυτό το θέμα. Όπως για παράδειγμα, το πρόσφατο βιβλίο του Francis MacNuttDeliverance from Evil Spirits : A Practical Manual  (2009), που όπως μαρτυρά και ο τίτλος, περιλαμβάνει step by step τα βήματα για να αναγνωρίσει κανείς τον δαίμονα και τον τρόπο να τον ξορκίσει!
Αν πάλι θέλετε να δείτε κάποιους πραγματικούς Winchester, αναζητήστε την τηλεοπτική σειρά Paranormal State.Πρόκειται για μια ghost hunting σειρά ντοκιμαντέρ (ξεκίνησε το 2007), μιας ομάδας νεαρών που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για να βρουν και να ξορκίσουν αληθινά θορυβοποιά πνεύματα και δαίμονες.
Από την άλλη. όχι, διότι κανένας κυνηγός δεν μπορεί να σκοτώσει έναν δαίμονα! Αν υπάρχουν οι μιαρές αυτές οντότητες όπως περίπου τις περιγράφει ο Χριστιανισμός, τότε ασφαλώς δεν μπορούν να τελειώσουν όπως πεθαίνουμε εμείς, παρά να <<σβήσουν>>, αν απομακρυνθούν πλήρως από την πηγή της ζωής των πάντων, που είναι ο Θεός!
Ως εκ τούτου, κανένα μαγικό εργαλείο δεν μπορεί να βοηθήσει τους Winchester ή τους μιμητές τους, παρά η ίδια η πίστη που φαίνεται πως ενδυναμώνει το αιθερικό περίβλημα (αύρα) του ατόμου! Η πίστη και η προσευχή κατά συνέπεια είναι τα ισχυρότερα όπλα. Όλα τα άλλα είναι απλά σύμβολα, μέσω των οποίων κατευθύνουμε τη βούληση μας.

Μαγικά Όπλα & οι 66 Σφραγίδες
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν μαγικά αντικείμενα - όπως το πιστόλι Colt του 1836 που χρησιμοποιούν οι Winchester. Απλά, αμφισβητείται η δοξασία πως διαθέτουν μια αυθύπαρκτη δύναμη. Βλέπετε, τα παραδείγματα από <<πραγματικά>> μαγικά όπλα είναι δεκάδες και συναντιούνται παντού. Κάπως έτσι είναι το φλεγόμενο ξίφοςDyrnwyn που οι Ουαλλοί πιστεύουν πως άμα το σχεδιάσεις στο έδαφος, προσφέρει δύναμη και υγεία στον κάτοχο του. Οι Θιβετιανοί κραδαίνουν το κεραύνιο dorje, που είναι φτιαγμένο από κόκαλα αγίων, χαρίζει σοφία και διορατικότητα στο δρόμο του Βούδα...
Τέλος, τι ακριβώς συμβαίνει με τις 66 σφραγίδες που, όταν παραβιάστηκαν στο τέλος της 4ης season, απελευθέρωσαν τον Εωσφόρο; Όπως συχνά γίνεται σ' αυτού του είδους τις τηλεοπτικές σειρές, οι σεναριογράφοι δημιουργούν κάτι φανταστικό, συνθέτοντας υπαρκτά στοιχεία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Kripke απλά συνδύασε τις 7 σφραγίδες της Αποκαλύψεως με το αριθμό του Θηρίου 666!
Πόσο υπερφυσικό λοιπόν είναι το SupernaturalΑρκετά, διότι δανείζεται στοιχεία από ολόκληρη την γκάμα του δυτικού αποκρυφισμού. Μονάχα που ό, τι παρουσιάζει, το κάνει μέσα από το πρίσμα της υπερβολής.
Αλλά μετά από κάθε επεισόδιο, κάντε και μια μικρή έρευνα. Θα ανακαλύψετε ότι ο αληθινός κόσμος του υπερφυσικού δεν βρίσκεται στη μικρή σας οθόνη, αλλά στον κόσμο που ζείτε καθημερινά..


1 σχόλιο:

  1. ΄0τνως πολύ ωραίο κείμενο. Το Supernatural είναι τόσο καλό ακριβώς για αύτο , δν είναι όλα βγαλμένα τελείως απ το μυαλό του Kripke τα περισσότερα έχουν μια βάση μία ιστορία ή έναν θρύλο απο πίσω απλώς για τηλεοπτικούς λόγους έχει βάλει και λίγο ''σάλτσα'' :D Πάντως πιστεύω πως χρειάστηκε πολύ δουλεία για να βρεί τόσες λεπτομέρειες και πολύ ψάξιμο για να τα συντιάσει όλα αυτά και να βγάζουν νόημα. Συνχαριτήρια λοιπόν στους δημιουργούς του Supernatural και ευχαριστούμε και εσένα που μοιράστηκες μαζί μας αυτό το κειμενακι :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή